De mechanische diagnose en therapie voor aspecifieke rugklachten is ontwikkeld door Robin McKenzie, een fysiotherapeut in Nieuw-Zeeland.

Het blijkt dat voor 80% van de aspecifieke rug- en nekklachten geen duidelijke oorzaak aan te geven is. Dit feit leidt heden ten dage tot grote verwarring in de medische wereld. Men is naarstig op zoek naar de pathologisch-anatomische verklaringen van één van de meest frequent voorkomende aandoeningen in de westerse wereld. Het zijn aspecifieke rug- en nekklachten waar het McKenzie Concept zich mee bezig houdt.

Zowel voor diagnose als therapie gebruikt McKenzie geen pathologisch-anatomisch model maar een ander classificatie- model, gebaseerd op de symptomatologie van de patiënt. Bepaal welke mechanische factoren van invloed zijn op het klachtenpatroon van de patiënt en stel daarna vast welke oefeningen en adviezen voor het dagelijks leven van de patiënt gegeven kunnen worden. Doel van deze benaderingswijze is de patiënt onafhankelijk van de therapie en therapeut te maken en de kans op herhalingen aanzienlijk te verkleinen.

De zelfwerkzaamheid van de patiënt staat hierbij centraal. Slechts indien de patiënt het niet meer alleen kan, zal de therapeut gerichte therapeutische (manuele) technieken gebruiken.